Åh, det här är en härlig tid. Min frys är nästan tom. Det ligger en påse lingon där och en kartong med äppelmos från i höstas. Och någon flaska saft tror jag. Annars är det slut på bär. Men det gör inget, för nu börjar tiden för att fylla på med nytt. Det första jag gör varje år är fläderblomssaft. Det är ett absolut måste. Jag brukar göra det nere i stugan på västkusten, men det brukar alltid vara på järdesgårn att det finns blomklasar kvar när vi kommer ner. I år gör jag saft på Leksandsfläder. Vi firade midsommar hos mamma och pappa och under helgen slog flädern ut. Jag tog med mig allt jag kunde hem igen, och satte en sats som nu står i kylen. Fläderblomssaft är verkligen inte svårt att göra. Så här gör jag:
40-50 klasar med fläderblommor
varvas med 6-8 skivade citroner i hink eller kastrull
Koka upp 4 liter vatten
Häll i 2 kg socker och 100 g vinsyra och låt det lösa upp.
Häll sockervattnet på fläderblommorna och citronen
Låt stå ca en vecka
Sila av och häll på flaskor
Jag förvarar min saft i frysen. I originalreceptet står det 4 kg socker, men det tycker jag blir alldeles för sött. Med 2 kg blir saftten lite lite bitter, och det tycker jag är vansinnigt gott.
Jag köpte mig en ny hink. I år igen. Hur svårt kan det vara egentligen att låta mina hinkar vara ifred?
När jag var klar med flädern kastade jag mig raskt över rabarbern. Jag brukar vara lite dålig på att ta vara på rabarbrer, men inte numera. Ja, här i det här huset är det faktiskt första året som jag verkligen fått rabarber. Jag köpte en rot samma sommar som vi flyttade hit, men den har aldrig tagit sig. Den trivs nog inte där den står. För ett par år sedan fick jag en planta av en kompis, och i år gödde jag den ordentligt och den har bara exploderat. Jag hoppas på ett par skördar till den här sommaren. Rabarber är kanske inte min favoritsaft, men den har en helt otrolig färg.
2 kommentarer:
Guuuud vad mysigt med flädersaft! Här hos mig är den inte utslagen ännu, men det kommer nog snart!
Vill inte grusa din lycka, men tänk på att välgödslad rabarber innehåller mer nitrater, så bälga inte i dig allt på en gång bara. :)
Åh, tack för tipset! Jag tror inte jag har övergödslat den. Jag slängde på lite koskit i våras, men sen inget mer. Men jag ska tänka på det.
Skicka en kommentar